Studiodesign
De digitale revolutie heeft zijn weerslag in de opnamewereld. Terwijl 10 jaar geleden nog substantiŽle investeringen nodig waren om een meersporen studio in te richten, is het tegenwoordig met behulp van de computer allemaal een stuk eenvoudiger geworden.

Maar om een opname goed te laten klinken zijn nog steeds een aantal randvoorwaarden belangrijk, waaronder de ruimte en de afluistering.

IPSIS Acoustics ontwerpt opname- en controleruimten die aan de hoogste eisen voldoen. IPSIS beperkt zich daarbij niet tot professionele, dure studio's maar geeft ook advies aan semi-professionele en hobbymatige studio's.

Het ontwerp van een een studio kan verschillende werkzaamheden inhouden zoals:

Geluidsisolatie
Buitengeluid blijft buiten de muren van de studio, binnengeluid blijft binnen de muren van de studio. IPSIS berekent de geluidsreducerende waarde van constructies en geeft teken- en teksttechnisch aan hoe constructies dienen te worden gerealiseerd. Aan de hand van deze gegevens kan (eventueel door een aannemer) een offerte worden gemaakt en kan de totale uitvoering worden gedaan.

Akoestisch rapport
Aan de hand van bovenstaande gegevens kan IPSIS berekenen welke geluidsniveaus optreden bij geluidgevoelige locaties buiten de studio (buren ed). IPSIS kan voor de (melding in het kader van) milieuvergunning (Wet Milieubeheer) deze gegevens in een rapport gieten volgens de Handleiding Meten en Rekenen Industrielawaai, zodat een vergunning kan worden aangevraagd.

Akoestiek controleruimte
Reken- teken- en teksttechnisch wordt het totale akoestische design van een controleruimte ter hand genomen. Met een computermodel worden alle relevante parameters bepaald. Aan de hand van deze gegevens kan (eventueel door een aannemer) een offerte worden gemaakt en kan de totale uitvoering worden gedaan. Het principe van de ruimte is afhankelijk van de afmetingen en wordt in overleg met de opdrachtgever bepaald. Inmeten en fijn-tunen van de monitor/ruimteakoestiek is uiteraard mogelijk.

Akoestiek opnameruimte

Reken- teken- en teksttechnisch wordt het totale akoestische design van een opnameruimte ter hand genomen. Met een computermodel worden alle relevante parameters bepaald. Aan de hand van deze gegevens kan (eventueel door een aannemer) een offerte worden gemaakt en kan de totale uitvoering worden gedaan. Inmeten en fijn-tunen van de monitor/ruimteakoestiek is uiteraard mogelijk.

Akoestiek isolatieruimte

Reken- teken- en teksttechnisch wordt het totale akoestische design van een voice-over of zangbooth ter hand genomen. Met een computermodel worden alle relevante parameters bepaald. Aan de hand van deze gegevens kan (eventueel door een aannemer) een offerte worden gemaakt en kan de totale uitvoering worden gedaan.

Klimaatbeheersing
Reken- teken- en teksttechnisch wordt het totale design van een ventilatie- en verwarmings/aircosysteem ter hand genomen. Aan de hand van deze gegevens kan (eventueel door een aannemer) een offerte worden gemaakt en kan de totale uitvoering worden gedaan.

Ruimtemeting
Akoestische metingen in het tijd- en frequentiedomein aan monitor/ruimtecombinaties en eventueel instellen EQ. Wordt gedaan met MLSSA-, LAUD-, AURORA-geluidsanalysers, B&K-meetmicrofoons en PC. Uitdraaien/presenteren gegevens inbegrepen.

Geluidsisolatiemeting

Metingen aan de geluidsisolatie tussen ruimten en advies over verbetering van de situatie.

Referenties:

S&K Studio's, Doetinchem (controleruimte, opnameruimte, geluidsisolatie, monitoring) De studio van Vandenberg-bassist Dick Kemper www.geluidsstudio.nl

Beverly Beat Studio's, Winterswijk (geluidsisolatie, monitoring) Marcel Kramer en Willem te Voortwis, muziek voor talloze commercials, films, jingles etc

Baby Record Studio's, Winterswijk (controleruimte, opnameruimte, geluidsisolatie, monitoring)

www.babyrecords.nl Marcel Kramers opnamestudio

Rooftop Studio, Enschede (controleruimte, opnameruimte, geluidsisolatie, monitoring)  www.rooftop.nl

Rooftop Studio, Holten (controleruimte, opnameruimte, geluidsisolatie, monitoring) www.rooftop.nl

Roy's Kitchen Studio, Kotten.  (controleruimte, opnameruimte, geluidsisolatie, monitoring) Royís kitchen, Kotten

Eerste Winterswijksche Muziekfabriek, Winterswijk (controleruimte, opnameruimte, geluidsisolatie), www.winterswijksemuziekfabriek.nl

Gordon Groothedde, Zutphen, (masteringroom, geluidsisolatie) producer Jovink, Intwine, the Sheer, Beth Hart, Golden Earring etc etc

Guitarnetics, Aalten (controleruimte, opnameruimte, geluidsisolatie, monitoring) studio/muziekschool van Jan-Wilm Tolkamp, gitarist Bert Heerink, Dilana Smith, etc etc

John te Dorsthorst, Didam, Bonaparte www.bonapartemusic.nl

Rene Hissink, Gaanderen, Les Cigalle

Marlon Wolterink, Meddo

Caesar's Palace, Arnhem, studio van Frans Bauer-producer Norus Padidar


Henk Berenschot Audio, Winterswijk, arrangeur SONY Borsato, Albers etc.

Emastering, Arnhem Erwin Maas'mastering studio, oa Frans Bauer, Mariane Weber, etc. www.emastering.nl

The Prison, Aalten, Studio van Ben Hoftijzer, oa 16 Down, Baltazar, Mailman John, Poundcake etc

Alternator Belgie, zwevende betonconstructies en alle andere geluidsisolatie http://www.alternator.be