Vox Rotunda-ontwerper Wim Bakker, een kunstenaar die al 17 jaar luidsprekers ontwerpt vanuit een artistieke achtergrond, kwam enkele jaren geleden bij IPSIS terecht met een idee voor een nieuwe luidspreker.

Normale luidsprekers stralen geluid af in een bepaalde richting; de Vox Rotunda-luidspreker moest geluid afstralen in alle richtingen. Omdat Bakker technische problemen ondervond zocht hij advies bij IPSIS.
Bakker had instinctief het idee dat een rondom afstralende speaker een compleet geluidsbeeld zou geven. Deze mening wordt, zonder dat Bakker het wist, ondersteund door onderzoek naar de psycho-akoestische waarneming van geluid door mensen. Speaker fabrikanten weten al langer dat een speaker met een rechte power respons, dus een breed afstralende karakteristiek, door veel mensen als goed klinkend wordt ervaren.

IPSIS hielp Bakker bij het technisch perfectioneren van de luidspreker met als resultaat een zeer goed klinkende weergever met een totaal afwijkend uiterlijk.

Vox Rotunda, de rondstralende luidsprekers.

De Vox Rotunda is een luidspreker die het geluid in alle richtingen afstraalt. Kenmerkend zijn de liggende luidsprekerchassis met daarboven een reflector.
De Vox Rotunda wijkt sterk af van andere luidsprekers, zowel visueel als technisch.
De Vox Rotunda heeft een natuurgetrouw geluidsbeeld in de hele kamer. Het doet er niet toe waar men zich ten opzichte van de luidspreker bevindt, het geluid wordt in elke richting met dezelfde kwaliteit afgestraald. Daardoor is er ook meer variatie mogelijk in de plaatsing van de kasten.

Techniek.
Door gebruik te maken van de natuurlijke afstraalkarakteristiek van luidsprekers en deze te combineren met aangepaste reflectoren, stralen Vox Rotunda luidsprekers geluid af over een vrijwel perfecte bol. De steile scheidingsfilters worden ontwikkeld aan de hand van MLSSA-metingen.

Frequentiekarakteristiek
De luidsprekers hebben ondanks het afwijkende technische werkingsprincipe een rechte frequentiekarakteristiek. Digitale geluidsmanipulatie of andere filtertechnieken zijn overbodig, de speaker kan op elke goede versterker worden aangesloten.

Behuizingen.

In de praktijk maakt Wim vrijwel alle kasten op specificaties van de klanten.
Men kan kiezen tussen ronde- of veelhoekige kasten bestaande uit dubbelwandige PVC-constructies met dempende tussenlagen om alle resonanties te onderdrukken.
De 7-hoekige en de 5 hoekige kasten zijn gemaakt van een basislaag van plaatmateriaal met een massief-houten toplaag, ten behoeve van maximale stijfheid en onderdrukking van resonanties. Leverbaar in eiken, essen of beuken; andere houtsoorten in overleg.
De kleine halfronde speaker is een "tafelmodel" van keramisch materiaal.
De ronde keramische behuizing, bedoeld voor montage aan de wand, heeft een uitschuifbaar armatuur van messing. Kleur, uitvoering en eventuele decoratie in overleg.
De vervaardiging van de behuizingen is zeer arbeidsintensief, alle ronde houten onderdelen zijn handgedraaid. Ter voorkoming van vervorming zijn de diverse onderdelen uit 6 stukken massief hout opgebouwd, de bovenring van de ronde versie heeft bovendien een interne versterking.
De reflector en de tweeter-ring vormen een geheel door middel van een armatuur uit dikwandig messingbuis.
In de voet zijn hoogwaardige aansluitklemmen gemonteerd, al of niet in bi-wiring uitvoering.

Luidsprekerunits.
De speakers zijn uitgerust met hoogwaardige Deense basluidsprekers met forse spreekspoel, grote magneet, magnesium spuitgiet basket en polycone konus. De hoogsectie bestaat uit  een gemodificeerde tweeter met een kleine, extreem krachtige neodymium magneet.

Typen.
Er zijn, akoestisch gezien, drie types speakers: VR 17 voor zelfstandige toepassing,
de VR 13 en VR 10 voor gebruik in combinatie met een subwoofer.
Standaard zijn er twee modellen subwoofers: een zeshoekige kast met 3 smalle doorlopende wanden en een rechthoekige kast in een r.v.s. frame.

Kennismaking.
Om de speakers te beluisteren kunt U een afspraak maken.
Ook is het mogelijk tegen bepaalde voorwaarden een set enige tijd thuis te hebben, alvorens een beslissing te nemen.